Paylaşımlar

27 NİSAN 2021 | Videolar

Geleceğe Dönük Olumlu Zihin

Pozitif İnsanlar

Sevinç ve keder aynı madalyonun iki yüzüdür.

İlki bir harekete yol açarken, ikincisi insanı durdurur.

Akıllıca kullanılırsa, zihnimiz müthiş bir enstrümandır.

Aklınız hizmetkarınız olursa, siz zihninizin sarayında yaşarsınız.

Yaratacağı Neşe yaşam enerjiniz olur.

Onun efendiniz olmasına izin verirseniz, aynı akıl sizi zindanlarına alıp işkence etmeye başlar.

Aklınızın yaratacağı Acı yaşam enerjinizi emer.

Şimdi acı veren gerçekleri filtreleme ve neşe dolu bir yaşam için yola çıkma zamanı.

Şimdi yaşamın gerçeklerine akılcı yaklaşıp yeni bir senaryo yazma zamanı.

Bireyler ve toplumlar olarak gelecekte var olmak için içimizdeki pozitif üçlüden desteğe ihtiyacımız var; Senaryo Yazarı, Sosyal Böcek, Zihni Ferah Birey…

Özkan Zere

27 Nisan 2021

Bu metin 27 Nisan 2021'de, Internations platformu üzerinde "Beirut Online Professional Networking Group" için verdiğim "Forward Looking Positive Mind" başlıklı interaktif seansın tanıtım metnidir.

Daha fazla bilgi için lütfen benimle irtibata geçin.

16 ARALIK 2019 | Videolar

Değişime Liderlik Edilir

Değişim Yönetilmez, Değişime Liderlik Edilir.

Baskın literatür "değişim yönetimi" (change management) üzerinden dönüyor.

"Değişim Liderliği" (Leading Change) kavramı ve metodolojisi, en güçlü biçimde 1994 yılında yazdığı makale ve sonrasında gelen kitabıyla John Kotter tarafından ileri sürüldü.

90lı yılların ortasında ve 2010lu yılların ortasında, yirmi yıl arayla yapılan araştırmaların sonuçları değişmiyor. Köklü değişim projelerinin %70'i başarısız oluyor.

En önemli unsur unutuluyor; İNSAN...

Yöneticilik kabul edilmiş, başarısı ispatlanmış, rutin döngüleri olan bir fikire hayat verirken olmazsa olmaz, vazgeçilmez bir sanat.

Liderlik sanatı ise yeni ve riskli bir fikri topluluklara kabul ettirmek, onları daha önce gitmedikleri bir yere doğru, sonucuna emin olamadıkları bir seyahate çıkmaya ikna ederken kullanılan bir beceri.

Her ikisi de insanları, takımları, toplulukları, organizasyonları, şirketleri birlik ve beraberlik içinde aynı istikamete doğru yönlendirirken ayrı ayrı önemli ve değerli.

Ancak, söz konusu değişim olduğunda, hele köklü değişim ve dönüşüm projelerinin kalabalık topluluklar tarafından başarıyla hayata geçmesini istediğimizde, yöneticilikten çok daha fazla liderlik becerilerine ihtiyacımız var.

Değişim yönetilmeye çalışılıyor, liderlik vasıfları eksik kalıyor. İnsan unsuru unutuluyor.

Değişim bitişle başlar diyor William Bridges, harika kitabı, Managing Transitions'da.

Köklü değişim projelerinde, ilk iş, insanları yuvalarını terk etmeye ikna etmemiz. Onlara bir gelecek hayali çizmemiz, akıllarını ve gönüllerini çelmemiz. Hakiki bir inancı topluluğun %90'ına (en az %85) yerleştirmeden tekerlekleri döndürmemiz, başarısız olacağımızın garantisi.

Kotter'in değişime liderlik etmenin sekiz adımının Türkçe meali aşağı yukarı şöyle;

1. bir acil durum hissi ile rehavetten arınıyoruz,
2. değişime liderlik edecek öncü ekibi kuruyoruz,
3. topluluğun vizyon ve stratejisine paralel bir değişim vizyon ve stratejisi çiziyoruz,
4. topluluğun %90'ını ikna etmek için iletişim, iletişim, iletişim,
5. güvertede istediğimiz inancı ve sayıyı yakaladıktan sonra yelken açıyoruz, tekerlekleri döndürüyoruz, engelleri bertaraf ediyoruz,
6. küçük küçük kutlamalar ile yol aldığımızı, doğru yolda olduğumuzu herkese hatırlatıyor, motivasyonu yüksek tutuyoruz,
7. pes etmiyoruz ve bitmeden bitmemiştir, erken zafer ilan etmiyoruz,
8. değişim topluluğun kültürüne kök salana kadar devam ediyoruz.

Değişime LİDERLİK Ediyoruz....

Bugünümüzü Yönetiyoruz. Yarınımıza Liderlik Ediyoruz...

Seyyah ÖZ

İlk olarak 11 Haziran 2019 tarihinde, ozkanzere.com sitesinde yayınlanmıştır....

https://www.ozkanzere.com/degisim-yonetilmez.html

17 EKİM 2019 | Videolar

AKIŞ | Flow Mihaly Csikszentmihalyi

Tadından yenmez bir hayat, ancak tadında bir mücadeleyi göğüsleyerek mümkün...

ZORLUKLAR YETENEKLERE KARŞI

Mutlu olmak için sade bir kural size; yetenek, bilgi ve becerilerinizden oluşan kapasitenizin kullanıldığı zamanlar, sizin için altın zamanlar.

Zamanın herhangi bir noktasında, başınızdaki işlerin zorluk dereceleri, sizin o andaki yeteneklerinize uygun düzeyde ise, işte siz de akıştaşınız demektir.

Macar Asıllı, Pozitif Psikoloji biliminin babalarından, Mihaly Csikszentmihalyi AKIŞ teorisini özet bir grafikle şöyle anlatıyor;

- dikey eksende "zorluk",
- yatay eksende "yetenek" olsun.

Başınızdaki işlerin zorluğu yeteneklerinize denk ise, veya biraz üstünde ya da biraz altında ise sizin akışta olduğunuzu tarif ediyor...

Birebir tam denk gelmesi, teorik bir fikir gibiyken, işlerin sizi bazen biraz zorlaması, bazen de biraz hafif gelmesi gerçek yaşama daha uygun düşüyor. Bu yüzden akışta olmak bir kanalın içinde oluş halini tarifliyor bize.

Bizim için akıştan ve mutluluktan uzak düşmenin tarifini de grafik yine bize sunuyor.

Grafiğe göre eğer yeteneklerimizin çok fazla üzerinde bizi zorlayan işlere düşmüşsek, balatayı yakma riskiyle ve yetersizlikten doğan mutsuzlukla karşı karşıya kalıyoruz.

Tam tersi durumda, yeteneklerimize göre çok kolay düşen, bize hafif gelen işlere düşmüşsek, burada da sıkıntıdan gelen mutsuzluk ve işlemeyen demir paslanır durumlarıyla yüzleşiyoruz...

Buradan hareketle, "işleyen demir ışıldar" deyimini, işledikçe gelişir, geliştikçe parıldamaya devam eder diye geliştirebiliriz belki.

Akış yerinde saymanın düşmanı. Hep aynı yetenekle, hep aynı işleri yapmanın bir süre sonra insana mutluluk vermeyeceği; insanın yolculuktan ve ilerlemekten daha büyük keyif alacağı aşikar.

Bugün olduğumuz noktanın, varacağımız son istasyon olmadığına inanıyorsak, o zaman hadi şimdi ileri atılma, AKIŞ'a geçme zamanı....

Ara ara kendimize bir bakalım, aşırı zorlanıyor muyuz yoksa sıkılıyor muyuz?

Teşhisimize uygun olarak da kendimizi biraz daha zorlayalım, ya da biraz daha kolay görevleri üstlenmeyi ve kendimizi aşırı zorlamamayı seçelim.

Lütfen aynı teşhisi, etrafımızda değer verdiğimiz insanlara da uygulayalım. Herkesin yeteneğine yakın zorluklar, mutlu, mesut, bahtiyar ve AKIŞ'ta bir hayat yaşamasına dikkat edelim.

Hepimiz, hepimizden sorumluyuz.

Hepimizi AKIŞ'a davet ediyorum.

Özkan Zere

01.08.2018
İstanbul

İlk olarak 01 Ağustos tarihinde, ozkanzere.com sitesinde yayınlanmıştır....

https://www.ozkanzere.com/mihaly-csikszentmihalyi-akis.html

19 MAYIS 2019 | Videolar

Kartal Görüşü | Yüzyılın Lideri

19 Mayıs 1919 - 19 Mayıs 2019

100 Yıl...

O kendi çağının ve bugünün insanlarından milyonlarca ışık yılı ileride bir deha...

Geleceğin Lideri'ni, - cesur olacak, yeni ve bilinmeyeni deneyecek, yaratıcı ve girişimci olacak, - değişim dalgaları geliyorken önceden görecek ve değişime uyumlu olacak, - her koşulda, olumlu kafasıyla, geleceğe dönük bugün şimdi burada eylemde olacak diye anlatıyorum, 2017'den beri.

Bu tanımları bu kadar güçlü kapsayacak daha iyi bir örnek yok. Mustafa Kemal Atatürk. Bu topraklarda bizim için bundan tam 100 yıl evvel Samsun'da bir ışık yaktı... O tam bir Geleceğin Lideri...

Bugün olsaydı ne yapardı değil ama bugünü bizi ve tüm dünyayı görseydi, nasıl yorumlardı, neler söylerdi dinlemek, duymak isterdim...

Vizyon kelimesini şirketler için Geleceğin Resmi diye Türkçeleştiriyorum. Bu kadar iyi bir gelecek çizebilen başka bir Lider daha yok. Bugünden 100 yıl önce. Bir yandan Batı'ya dönelim yüzümüzü derken, bir yandan da batıdan çok daha önce çağdaş uygulamaları hayata geçirmiş örnek bir devrimci.

Değişime Uyumlu Lider'in bir özelliğini Kuş Uçuşu Pilot olarak anlatıyorum. Olan biten karmaşanın içinde mücadele ederken ara ara olaylara yukarıdan bakalım diyorum. İngilizce'de helikopter bakışı diyorlar. Türkçemizde kuş bakışı deyimi var.

Mustafa Kemal Atatürk için hakikaten Kartal Görüşü tabirini kullanmak yerinde olacak. Kartallar en yüksekte uçmalarının yanısıra en uzağı en iyi biçimde görecek bir görüş kapasitesine sahip. Böyle bir görüş kapasitesine sahip başka bir canlı yok.

Herhalde 1919 yılından bu kadar uzağı görebilen başka bir insan yoktu o günlerde. Bugünlerde, Winston Churchill'in itirafını anmadan olmaz. "Böyle bir lider 100 yılda bir dünyaya gelir. O da Türklerin lideri olarak geldi. Yapacak bir şey yok."

O muhteşem Kartal görüşüyle, 100 yıl öncesinden bugünleri görebilen efsane bir lider.

Herkes gıpta etti. Herkes saygı duydu. Bugün hiç kimsenin üzerine toz konduramayacağı bir deha. Şapka çıkarıyorum. Geleceğin Lideri üçlemesi için daha muhteşem bir örnek yok.

İyi ki Atatürk dünyaya gelmiş. Ne şanslıyız ki bizim tarihimize damgasını vurmuş. Kartal görüşüyle geleceğimizin resmini çizmiş. Sayesinde biz bir asır önce onun çizdiği resmin içinde yaşıyoruz.

Ruhu şad olsun. Işığı bizi aydınlatmaya devam etsin...

O kadar çok öğreneceğimiz şey var ki ondan. Cephede savaşarak geçen ömründe 4 bine yakın kitap okumuş bir insandan bahsediyoruz. Biz de bir zahmet biraz okuyalım, biraz düşünelim, eyleme geçelim, kendi geleceğimizi kendi ellerimizle yaratalım. ÖZ Devrimimizi yapalım. Herkes kendi yapacağına baksın.

19 Mayıs 2019'da dehasına şapka çıkaralım ve saygıyla, coşkuyla, hep beraber bu muhteşem adımın 100. yılını kutlayalım.

Nice 100 yıllara...

Seyyah ÖZ

22 KASIM 2018 | Videolar

Tahammül Yok Tolerans Var

Mükemmel insani bir özellik değildir. Özel hayatınızda, iş hayatınızda çevrenize bir tutam tolerans gösterebilirseniz, etrafınıza ılımlı bir iklim ve mutluluk yayarsınız. Başarı bundan sonra gelir.

Eğer sürekli vasat performans gösteren takım oyuncularımıza tahammül etmeye devam edersek, takımın ilham ve enerjisine zarar veririz. Düzelmeyen vasatı sonlandırmak zorundayız. İşimizi adam gibi yapmak boynumuzun borcu.

İşin sırrı ayrımına varmak da, elbet önce tolerans gösterelim. Sonra, daha fazla tolerans, bireye ve topluluğa faydadan çok zarar veriyorsa da artık tahammül etmeyelim...

Tahammül etmemeyi bir ceza veriş olarak görmeyelim.

Bilakis, herkesin hayrına bir hareket olarak görelim, zerafetle uygulayalım...

John Steinbeck'in dediği gibi;

"Müşterilerine güvenirdi, ta ki daha fazla güven gülünç kaçana kadar."

Güven her işin temeli. Herkese güvenelim. Ta ki bir yere kadar...

Önemli Not: Sevgili Ayşegül Karaçivi'nin "Esneyin Yoksa Kırılırsınız" kitabını kendini arayanlara salık veriyorum. En önemli şey doğru sorular hayatta, herkese uyan doğru çözüm yok. Çözüm öneren kitapları bırakın, doğru soruları soran kitaplara sarılın.

30 MAYIS 2018 | Videolar

YARATICI LİDER | ÖZ Sohbetler

Geleceğin Lideri'nin 3 özelliğinden biri olan YARATICI Lider, ilk defa canlı yayında.

Ekmek Teknesi, İnovasyon Takasına Karşı ile başlıyor, Mike Tyson, Steve Jobs ve Mouse hikâyesi ile devam ediyor.

O Toner Kafalılar kim?

Meraklı Kaşif, Dirayetli Savaşçı ve Çevik Boksör alt başlıkları için, buyursunlar efendim.

#SeyyahÖZ